Äggen – en stor och central del av påskbordet

Ägg är förmodligen det första vi tänker på när någon säger Påsk. Äggen är en oumbärlig del av påskbordet och symboliserar liv och ny början. Kokta och vackert dekorerade, de tar en central plats på bordet och är inte bara till för att ätas - de är även en del av dekorationen.

Lax på flera sätt 

Ingen påsk utan lax. Oavsett om det är gravad, rökt, inkokt eller serverad som en del av en lyxig smörgåstårta, är laxen en älskad favorit. Den serveras ofta med tillbehör som hovmästarsås, potatissallad eller fluffigt bröd.

Sill – traditionell till nyskapande

Inlagd sill i olika smakvariationer är en annan stående komponent. Från den klassiska senapssillen till mer nyskapande varianter som påsksill, erbjuder varje sort en unik smakupplevelse.

Köttbullar och Prinskorvar

Vad vore ett festbord utan köttbullar och prinskorvar? Dessa små, men mäktiga, delikatesser är omtyckta av både stora och små.

Påsklamm

Påsklammet, som kan serveras som en saftig stek eller som smakrika lammfärsbiffar, är en tradition som påminner oss om påskens historiska och kulturella rötter.

Fräscha Grönsaker och Sallader

Säsongens grönsaker spelar en stor roll på påskbordet. Sparris, gröna ärter, och diverse sallader välkomnar våren och erbjuder en fräsch kontrast till de rikare rätterna.

Påskbröd och godis

På påskbordet bjuder vi gärna på olika sorters bröd med allt från mörkt rågbröd till saftiga vetefrallor, brödet kompletterar måltiden. Sötsaker, såsom påskägg fyllda till brädden med godis, erbjuder en söt avslutning på festen och påskmiddagens höjdpunkt för stora och små.

Drycker till maten

Traditionella drycker som påskmust, öl, och snaps är några av de traditionella dryckerna som vi hittar på påskbordet och lyfter fram smakerna i maten.