Ingredienser
| 500 g | blandfärs (eller en kombination av nötfärs och fläskfärs) |
| 1 | liten gul lök, finhackad |
| 1 dl | ströbröd |
| 1 dl | mjölk |
| 1 | ägg |
| Salt och peppar | |
| Smör eller olja till pensling | |
| Kryddor efter smak (t.ex. kryddpeppar eller allkrydda för mer julig smak) |
Gör så här
-
Förbered ströbrödsmixen: Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt stå i några minuter så att ströbrödet sväller.
-
Tillsätt köttfärs, finhackad lök, ägg, salt, peppar och eventuella kryddor i ströbrödsmixen. Blanda väl tills allt är jämnt fördelat.
-
Rulla små köttbullar med fuktiga händer för att undvika att färsen fastnar. Dessa kan vara ungefär golfbollsstora eller mindre beroende på tycke och smak.
-
Förvärm airfryern till 180°C.
-
Pensla köttbullarna lätt med smält smör eller olja för att få en fin stekyta. Lägg dem i air fryerns korg, se till att de inte ligger för nära varandra så att luften kan cirkulera ordentligt.
-
Tillaga i airfryern i 8–12 minuter, beroende på storlek, tills de är gyllenbruna och genomstekta. Skaka korgen eller vänd köttbullarna en gång under tillagningen för att få en jämn stekyta.
-
När de är färdiga, ta ut köttbullarna och låt dem svalna något innan servering.