Hoppa till innehållet

Vad är Sous Vide?

Har du inte suttit på en restaurang och funderat på hur otroligt mört och vällagad en biff  eller stek har varit, och önskat att du kunnat göra likadant i ditt eget kök? Med den nya Sous Vide Precision Cooker får du ditt kött perfekt tillagat – hemma.

 

Sous Vide är en del av Home Chef konceptet.

Se också vår interaktiva PDF om sous vide-konceptet för mer inspiration här

Sous-Vide-Tillagning.jpg

Så lagar du god mat

Principen i Sous Vide är att maten tillagas vid en mer precis temperatur. En oxfilé som du vill ha medium rare ska vara mellan 52-55 grader. Därför är det ingen mening med att tillaga köttet i en ugn på 200 grader eller genomsteka det i en glödhet stekpanna.

Det innebär att ställer man in temperaturen på exempelvis 58,4°C och tillagar därefter en bit vakuumpackat kött i detta, så får köttet den temperaturen rakt igenom. Tillagningstiden är längre än vid traditionell matlagning och den vakuumpackade råvaran behåller näringsämnen och smak på ett helt annat sätt. Kött blir mörare och grönsaker får en mer koncentrerad smak.

Du bör vara medveten om att köttet inte får den stekyta du är van vid när du tillagar kött sous vide. Därför måste man hastigt steka på köttet efteråt för att förhöja ytsmaken. Detta kan göras på grillen eller hastigt i en stekpanna.

Med andra ord: Gör dig redo för att få massor av beröm av dina kommande matgäster!

Sous vide [su vidt]

Sous Vide är ett speciellt sätt att värmebehandla mat på, utvecklat i Frankrike under 1970-talet. 
Sous Vide betyder 'under vakuum'. 


Principen i Sous Vide är att maten tillagas vid en mer precis temperatur. En oxfilé som du vill ha medium rare ska vara mellan 52-55 grader. Därför är det ingen mening med att tillaga köttet i en ugn på 200 grader eller genomsteka det i en glödhet stekpanna. Istället förstör det cellerna i köttet när ytan och det yttre lagret av köttet når temperaturer över de önskade graderna.

Metod
Med Sous Vide för man ett kött som har perfekt temperatur hela vägen igenom. För att skydda köttet mot vatten och behålla den naturliga smaken så vakuumförpackas köttet ofta efter en marinering.
Efter vakuumförpackning värmebehandlas köttet med hjälp av vatten. Det fungerar som hjälp för att köttet ska få den rätta temperaturen. Vakuumförpackningen skyddar därför köttet och gör att det bibehåller en god smak från kryddning eller marinering.

I korthet:
1) Köttet marineras och vakuumförpackas
2) Maten tillagas i låg temperatur med hjälp av vattenbad eller ugn
3) Köttet är perfekt tillagat – hela vägen igenom

Oxe HURME.jpg

 

295_minipuff_sous_vide_440x280px_SV

Produkten har lagts i kundvagnen