Ingredienser
Helstekt oxfilé | |
600-800 g | hel oxfilé |
2 msk | olivolja |
2 msk | smör |
Salt & svartpeppar | |
2 | vitlöksklyftor (krossade) |
2 kvistar | färsk rosmarin eller timjan |
Sötpotatispuré | |
2 stora | sötpotatisar (skalade och tärnade) |
50 ml | grädde eller mjölk |
1 msk | smör |
Salt & peppar efter smak | |
Rödvinssås med oxbuljong | |
250 ml | rödvin |
250 ml | oxbuljong |
1 | schalottenlök (finhackad) |
1 msk | smör |
1 tsk | socker eller honung |
1 tsk | balsamvinäger (valfritt) |
Salt & peppar efter smak | |
Hasselbackspotatis | |
2 | medelstora potatisar |
2 msk | smör (smält) |
1 msk | olivolja |
Salt & peppar | |
1 | vitlöksklyfta (finhackad) |
Färsk timjan (valfritt) | |
Grillad salladslök & broccolini | |
4 | salladslökar (hela) |
150 g | broccolini |
1 msk | olivolja |
Salt & peppar | |
½ tsk | citronsaft |
Gör så här
-
Helstekt oxfilé
-
Sätt ugnen på 180°C.
-
Torka av oxfilén och krydda den ordentligt med salt och peppar.
-
Hetta upp olja i en stekpanna på hög värme. Bryn filén runtom tills den får en fin gyllenbrun stekyta (ca 2-3 minuter per sida).
-
Tillsätt smör, vitlök och örter och ös köttet med det smälta smöret i 1-2 minuter.
-
Lägg filén i en ugnsform och stek i ugnen i 20-30 minuter, eller tills innertemperaturen är:
-
52°C för medium-rare eller 57°C för medium
-
Ta ut köttet och låt det vila i minst 10 minuter innan du skär upp det.
-
Sötpotatispuré
-
Koka eller ångkoka sötpotatisen tills den är mjuk (ca 15 minuter).
-
Mosa eller mixa tillsammans med smör och grädde/mjölk tills purén blir slät.
-
Smaka av med salt och peppar.
-
Rödvinssås med oxbuljong
-
Fräs schalottenlöken i smör på medelvärme tills den är mjuk.
-
Tillsätt socker/honung och låt det karamelliseras lätt.
-
Häll i rödvinet och låt det reducera till hälften.
-
Tillsätt oxbuljongen och låt sjuda tills såsen tjocknar (ca 10-15 minuter).
-
Sila av såsen och rör ner en klick smör för en glansig finish.
-
Hasselbackspotatis
-
Sätt ugnen på 200°C.
-
Skär potatisarna i tunna skivor men inte hela vägen igenom (lägg dem mellan två träskedar eller ätpinnar för att undvika att skära igenom).
-
Pensla med smält smör och olivolja, salta och peppra.
-
Baka i ugnen i 40-50 minuter, pensla med mer smör efter halva tiden.
-
Strö över vitlök och timjan de sista 10 minuterna för extra smak.
-
Grillad salladslök & broccolini
-
Blanda salladslök och broccolini med olivolja, salt och peppar.
-
Grilla på hög värme i 3-4 minuter per sida tills de får fina grillränder.
-
Ringla över citronsaft innan servering.
Vad tyckte du om receptet?