Ingredienser
Marängbotten: | |
6 | Äggvitor |
2 ½ - 3 dl | Strösocker |
9 msk | Florsocker |
2 ½ tsk | Kakao |
Lager 1 | |
1 ½ dl | Hallonsylt |
2 dl | Vispgrädde |
250 g | Mascarpone |
Karamellisering | |
50 g | Riven kokos |
0,5 dl | Strösocker |
Topping | |
5 tsk | Kakao |
15 g | Kokosflingor |
Ätbara juldekorationer |
Gör så här
-
Häll äggvitorna i mixskålen. Använd vispen på din köksmaskin, tryck på start.
-
Tillsätt gradvis sockret i skålen, sedan florsockret. Marängen har vispats färdig när den är helt fast.
-
Förvärm ugnen till 100°C
-
Täck en bakplåt med bakplåtspapper och häll ut marängen. Använd en spatel för att breda ut den till en skiva som är ca 4 cm hög. Strö över kakaopulver och ställ in i ugnen.
-
Grädda i 3 timmar och 30 minuter. Grädda längre om det behövs.
-
Medans marängen gräddas kan du koka upp sylten. Lägg sylten i en kastrull och värm i 2 minuter, rör om med en spatel. Häll över sylten i en skål och låt den svalna i kylen.
-
Tillsätt den rivna kokosen och sockret i en stekpanna och stek på låg värme. Karamellisera kokosbitarna medan du rör om. Ställ åt sidan och låt svalna i rumstemperatur.
-
Vispa upp grädden och mascarponen i skålen med hjälp av köksmaskinen. Grädden ska vara något fast när den är klar. Ta sedan bort flex-vispen.
-
Häll i den karamelliserade kokosen i mixskålen och rör om väl.
-
Bred ut sylten ovanpå pavlovan, i mitten, och bred sedan ut den vispade grädden för att skapa ett lager av snö. Avsluta med kakaopulver, kokosflingor och juldekorationer.
-
Tips! Låt äggvitorna stå i rumstemperatur innan vispning. Du kan använda den sylt du föredrar. Färdigställ din pavlova 1 timme innan servering.