Ingredienser
| För cupcakes: | |
| 1,2 dl | växtbaserad mjölk |
| 2 msk | citronsaft |
| 6 msk | solrosolja eller smält och avsvalnad kokosolja |
| 1,2 dl | tjock växtbaserad yoghurt |
| 1 dl | ljust farinsocker |
| 1 tsk | vaniljessens |
| 1,8 dl | vetemjöl eller glutenfritt vetemjöl |
| 0,4 dl | kakao |
| 1 msk | kaffepulver |
| 1 tsk | bakpulver |
| 1 tsk | bikarbonat |
| En nypa salt | |
| För smörkräm: | |
| 100 g | veganskt smör, mjukt |
| 1 tsk | vaniljessens |
| 250-300 g | florsocker |
| 2 msk | växtbaserad mjölk |
| För dekoration: Ätbara blommor eller miniägg av choklad. |
Gör så här
-
För cupcakes:
-
Förvärm ugnen till 180°C och lägg 12 - 14 formar i en muffinsplåt. Tillsätt växtbaserad mjölk och citronsaft i en skål och rör om. Tillsätt sedan solrosolja eller kokosolja, växtbaserad yoghurt, socker och vaniljessens. Vispa tills smeten är jämn.
-
Sikta i mjöl, kakao, kaffepulver, bakpulver och bikarbonat. Tillsätt saltet och vispa till en jämn smet, var försiktig så att du inte övervispar. Fördela smeten mellan formarna, fyll dem till ¾. Ställ in ugnen och grädda muffinsen i 16-18 minuter.
-
För smörkrämen: Vispa det veganska smöret tills det är slätt, vispa sedan gradvis i vanilj, florsocker och växtbaserad mjölk. Vispa i 2-3 minuter tills det är fluffigt.
-
För dekoration: Spritsa smörkrämen på toppen av cupcakes och lägg till ett miniägg av choklad eller ätbara blommor.