Ingredienser
| 130 g | valnötter |
| 170 g | vetemjöl |
| 2 tsk | bakpulver |
| 3 | ägg |
| 160 g | strösocker |
| 150 g | mycket mjukt smör |
| 20 ml | grovmalet kaffe |
| 75 g | florsocker |
| 25 g | färskost |
| 30 g | smör |
| 1 | liten äggula |
| 10 ml | grovmalet kaffe |
| Några hela valnötshalvor |
Gör så här
-
Förvärm ugnen till 180°C
-
Finhacka valnötterna i en matberedare. Ställ åt sidan i en skål.
-
Lägg i smör, socker, färskost och kaffe i matberedaren och blanda. Tillsätt äggulan och blanda igen. Häll i en skål och sätt i kylen.
-
Lägg det mycket mjuka smöret i en stor skål tillsammans med sockret. Rör med en träsked tills du får en kräm, vispa sedan några sekunder för att mjuka upp det.
-
Tillsätt äggen ett i taget, vispa efter varje tillsats. Häll i kaffet och fortsätt vispa. Tillsätt mjölet/bakpulvret. Vispa kraftigt.
-
Avsluta med att tillsätta de hackade valnötterna. Häll blandningen i den smorda formen.
-
Sätt in formen i ugnen och baka i ca 35-40 minuter.
-
Kolla om kakan är klar. Stick en tandpetare eller en kniv i mitten av kakan; om den kommer ut torr är kakan färdig.
-
Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna i formen i 10-15 minuter. Ta sedan ut den och låt den svalna helt på ett galler.
-
När kakan har svalnat, toppa kakan med krämen och dekorera sedan med några hela valnötshalvor.