Ingredienser
150 g | smör eller margarin, rumsvarmt (eller 1½ dl flytande) |
5 dl | mjölk |
50 g (1 pkt) | jäst för söta degar |
1 dl | strösocker eller vit baksirap |
½ tsk | salt |
2 tsk | stött kardemumma |
800 g (ca 1,4 l) | Kungsörnen vetemjöl av fint kärnvete |
Kanelfyllning: | |
150 g | rumsvarmt smör eller margarin |
1 dl | strösocker |
2 msk | kanel |
Till pensling: | |
1 | ägg |
Pärlsocker eller hackad mandel |
Gör så här
-
Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
-
Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.
-
Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.
-
Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig
-
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter
-
Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
-
Rör ihop ingredienserna till valfri fyllning och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle. Fler utbakningsförslag, se längre ner.
-
Låt bröden svalna på galler under bakduk.
-
Bullar: Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla med ägg och grädda sedan bullarna mitt i ugnen, 5-10 mi
-
Klippta längder: Klipp jack i rullen och lägg en flik till vänster, nästa till höger osv. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Värm ugnen till 200°C. Pensla med ägg och grädda sedan längderna i nedre delen av ugnen, cirka 20 minuter.
Vad tyckte du om receptet?