Vad är Sous Vide?

Har du någon gång suttit på restaurang och funderat på hur otroligt mör och vällagad en biff eller stek varit, och önskat att du kunnat göra likadant hemma i ditt eget kök? Med våra Sous Vide Cookers och Vakuumpackare får du ditt kött perfekt tillagat - hemma.

Lyckas med Sous Vide

Sous Vide

Sous Vide är ett speciellt sätt att värmebehandla mat på, utvecklat i Frankrike under 1970-talet. Sous Vide betyder ’under vakuum’.

Se hur du lyckas med sous vide

Hur fungerar det?

Med Sous Vide får du ett kött som har perfekt temperatur hela vägen igenom. För att skydda köttet mot vatten och behålla den naturliga smaken vakuumförpackas köttet, ofta efter en marinering. Efter vakuumförpackning värmebehandlas köttet med hjälp av vatten. Vakuumförpackningen skyddar köttet och gör att det bibehåller en god smak från kryddning eller marinering.

3 steg till perfekt kött

  1. Marinera och vakuumförpacka köttet
     
  2. Tillaga köttet sous vide i låg temperatur med vattenbad
     
  3. Stek hastigt på köttet i het panna för att förhöja ytsmaken

En vakuumpackare är ett måste för sous vide.

Vakuumpacka nästan allt du vill

Håll maten fräsch upp till 5 gånger längre

Genom att vakuumförpacka din mat sparar du plats i kyl och frys. Dessutom håller sig maten fräsch upp till 5 gånger längre - ett enkelt sätt för dig att minska ditt matsvinn!

Så lagar du god mat à la Sous Vide

Principen i Sous Vide är att maten tillagas vid en mer precis temperatur. En oxfilé som du vill ha medium rare ska vara mellan 52-55 grader. Därför är det ingen mening med att tillaga köttet i en ugn på 200 grader eller genomsteka det i en glödhet stekpanna.

Det innebär att ställer man in temperaturen på exempelvis 58,4°C och tillagar därefter en bit vakuumpackat kött i detta så får köttet den temperaturen rakt igenom. Tillagningstiden är längre än vid traditionell matlagning och den vakuumpackade råvaran behåller näringsämnen och smak på ett helt annat sätt. Kött blir mörare och grönsaker får en mer koncentrerad smak.

Du bör vara medveten om att köttet inte får den stekyta du är van vid när du tillagar kött sous vide. Därför bör du hastigt steka på köttet efteråt för att förhöja ytsmaken. Detta kan göras på grillen eller hastigt i en stekpanna.

Med andra ord: Gör dig redo för att få massor av beröm av dina kommande matgäster!

Sous Vide & Vakuumförpackare

För alla hemmakockar! Våra vakuumförpackare håller matvarorna fräscha upp till 5 ggr längre än konventionella förvaringsmetoder. Vakuumförpacka allt från kaffebönor till lax, rester och vilt. Har du redan en vakuumförpackare och är på jakt efter att uppnå proffsresultat är kanske en sous vide cirkulator nästa steg för dig. På den här sidan förklarar vi vad sous vide är, hur det fungerar och ger tips på temperaturer och recept med sous vide. Vi förklarar metoden och ursprunget till sous vide och du kan även titta på filmer där vi visar hur det fungerar. Här kan du också hitta de bästa sous vide-maskinerna och vakuumförpackarna i olika prisklasser. Vi tipsar också om vilka vakuumpåsar du kan använda. Lär dig allt om sous vide, vakuumförpackare och hitta rätt produkter för att lyckas i köket hos oss! Oavsett om du är amatör eller proffs.