Dammsugare med påse
Köpguide

Dammsugare med påse

Det kan vara svårt att veta vad man ska tänka på när man ska köpa en ny dammsugare. Några saker du bör fundera över är bland annat hur stor boyta du har, om du behöver en kraftfull dammsugare eller en lite mindre effektfull och kanske har du husdjur hemma och vill få bort envisa hårstrån från möblerna. För att städningen ska gå så smidigt och enkelt som möjligt så är det viktigt att investera i en dammsugare som passar just dina behov.

När du ska köpa en ny dammsugare så kan det vara svårt att veta vilken som passar just dig och din livstil. Står du ut med dammsugarens ljudnivå och hur stor bostad har du? Visste du att högre watt inte alltid behöver betyda att dammsugaren har högre sugeffekt? Vad innebär egentligen en tyst dammsugare och hur stor roll spelar egentligen munstyckets utformning in i upptagningsförmågan?  Läs vår köpguide där vi reder ut begreppen och vägleder dig i valet av ny dammsugare till ditt hem. 

Hur fungerar en dammsugare? 

Prestandan hos en dammsugare med påse är en kombination av dammsugarens huvud och luftflöde som genereras av motorn och produktens allmänna arkitektur. Ett högre wattal behöver inte indikera bättre dammupptagning. Motorn är bara en del av ekvationen, andra saker som påverkar luftflödet är produktens filtrering och produktens allmänna luftflödesarkitektur. Luftflödet påverkas även av längden på slangen/röret och lufttätheten. 

Dammsugarfoten

Dammsugarfoten

Dammsugarfoten är en viktig del av dammsugaren för en bra dammupptagning. Damm som fastnar mellan fibrer i mattor är svårt att få upp och då räcker inte enbart ett bra luftflöde. Av den anledningen är konstruktionen på dammsugarfotens sula viktig för att skapa en katapulteffekt. Effekten innebär att sulan stryker mot mattan och kastar upp dammpartiklarna i luften. Dammpartiklar som befinner sig i luften är enkla att suga upp även med lägre luftflöde. Kombinationen av detta och  designen på luftkanalen på dammsugarfotens undersida är viktiga element för att skapa ett bättre luftflöde på en dammsugare.

Sugeffekt och motorstyrka

Sugeffekt och motorstyrka

Watt anger inte hur stark en motor är, och det är heller inte en måttstock för hur bra en dammsugare suger upp damm. Vad watt talar om för oss är egentligen hur mycket energi motorn behöver. Watt är hur mycket wattstyrka motorn drar när du dammsuger och max watt anger hur mycket dammsugaren drar max på högsta kapacitet. 

Air volume och Air flow

En dammsugare måste kunna transportera det uppsugna dammet till dammsugarpåsen eller till behållaren. Dammsugarens kapacitet att transportera luft samtidigt med det uppsugna dammet kallas för Air flow och mäts i liter per sekund. Ju högre air flow, desto bättre kapacitet har dammsugaren att suga upp damm genom munstycket till dammsugarpåsen. Ska du dammsuga omtåliga ytor kan du behöva sänka effekten för att inte till exempel textiler ska fastna i munstycket.

Sugeffekt

Sugeffekt

Om du vill ta reda på hur kraftfull en dammsugare är, då måste man titta på sugeffekten och air flow som anger volymen luft dammsugaren klarar av att förflytta. Sugeffekten summerar sugkapaciteten och luftmängden och anger hur mycket kraft dammsugaren har. Sugeffekten mäts i Watt (W) och en dammsugare med en motor har normalt en watt styrka mellan 250-450W.  Du får en bra upptagningsförmåga när sugeffekten är hög kombinerat med ett väl utvecklat munstycke.I rörskaftet sitter ett spjäll som reglerar sugeffekten och när du sänker motorns effekt så sänks även ljudnivån, när du höjer effekten så höjs även ljudnivån på dammsugaren.

Ljudnivå

Det finns olika sätt att uppleva ljudnivå på. Om du befinner dig nära dammsugaren så kommer du uppleva att den låter mer än om du befinner dig längre ifrån. Akustiken i rummet påverkar med och kan bidra till en eko effekt mellan väggarna och ljudet kommer då att upplevas högre. 

För dig som behöver en tyst dammsugare

För dig som behöver en tyst dammsugare

Man mäter ljudnivån på en dammsugare i decibel (dB). När man mäter ljudnivån så använder man sig av ett elektoniskt mätinstrument för att ljud kan upplevas olika av olika personer och beroende på ljudets karaktär. Normalt tonläge brukar mätas någonstans mellan 60-65 dB, och en tyst dammsugare brukar hamna runt 60-70 dB. En trafikerad väg brukar ligga på 75 dB i ljudnivå och en dammsugare som låter mycket hamnar straxt över 75 dB. 

Yta och funktion

Yta och funktion

Behöver du dammsuga större ytor? Välj då en dammsugare som har en lång sladd och bättre radie. Det gör dammsugningen bekväm, smidig och idealisk för stora ytor då du inte kommer att behöva byta eluttag lika ofta. Kolla även om dammsugaren har fyra hjul som kan vrida 360 grader för enkel manövrering under dammsugning.

Bor du på mindre yta?

Bor du på mindre yta?

Då kanske en liten kompakt dammsugare är rätt val för dig  kan som är enkel att förvara i städskrubb och mindre förråd. En kompakt dammsugare tar mindre plats än en dammsugare med vanliga standardmått och passar dig som bor på lite mindre boyta. 

Tillbehör och funktion

När du ska köpa en dammsugare så är det bra att titta på vilka tillbehör som följer med och om dom möter dina behov.

För dig med husdjur

För dig med husdjur

Om du har husdjur hemma så kan det vara bra att tänka över om du behöver en dammsugare med ett anpassat munstycke för att ta bort envisa djurhår. Ett specialiserat dammsugarmunstycke för djurhår är ett måste för djurägare som önskar upprätthålla en ren hemmamiljö. Det är en game-changer, som förvandlar den ofta fruktade uppgiften att städa upp efter husdjur till en snabb och tillfredsställande syssla.  

Specialiserat dammsugarmunstycke för djurhår

Specialiserat dammsugarmunstycke för djurhår

Om du delar ditt boende med håriga vänner är du troligtvis bekant med den dagliga kampen mot djurhår. Från soffor till mattor har djurhår en förmåga att fästa sig på nästan varje yta. Lösningen? Ett specialdesignat dammsugarmunstycke specifikt för djurhår. Standard dammsugarmunstycket har ofta problem med att få upp djurhår. De kan snabbt bli igentäppta, förlora sugkraft eller bara skrapa på ytan utan att effektivt ta bort inbäddat hår. Djurhår är inte bara ett ytligt problem; det kan väva in sig djupt i fibrerna på mattor, heltäckningsmattor och möbeltyg. Har du ett husdjur hemma så är en dammsugare med ett specialiserat munstycke för att ta upp djurhår ett bra val. 

Känsliga golv och ytor

Känsliga golv och ytor

Har du golv och möbler som är känsliga för repor? Då kan det vara bra att kolla vilka tillbehör som följer med dammsugaren. Ett munstycke med kraftig borste repar inte soffbordet och lämnar inga avtryck efter sig.

Fogmunstycke för socklar och hörn

Fogmunstycke för socklar och hörn

Fogmunstycket är till för att komma åt nära socklar och knepiga hörn. Du byter enkelt ut dammsugarefoten mot fogmunstycket för att få en mer precis dammsugning på alla dom ytor där den ordinarie dammsugarfoten inte kommer åt.