Plattång
Få ett slätt och glansigt hår

Plattång

Plattången är ditt bästa verktyg för att få ett platt hår som håller länge. Men med en riktigt bra plattång kan du även skapa stora voluminösa lockar och styla toppar, längder och lugg – helt enkelt göra just din frisyr.

Björn Axén by OBH Nordica, stay professional

Björn Axén by OBH Nordica, stay professional

Utforska styling verktygen vi har tagit fram i samarbete med Björn Axén. Den nyaste serien vi har tagit fram heter Ultimate experience och plattången  kommer passa dig som har höga krav på kvalité och skonsamhet mot håret. 
Vill du få hjälp med inspiration så kan du få heta styling tips från frisörer hos Björn Axen som visar dig deras teknik , kika på vår youtube kanal och låt dig inspireras av Björn Axéns duktiga frisörer. 

Användning av plattång för att skapa lockar

Användning av plattång för att skapa lockar

Att använda en plattång för att skapa lockar kan tyckas motintuitivt, men det är faktiskt en effektiv teknik för att skapa mjuka, naturliga lockar. Till skillnad från traditionella locktänger kan en plattång ge dig mer kontroll över storleken och formen på dina lockar, vilket gör att du kan anpassa din look efter dina önskemål.

Vilken plattång är bäst att locka med?

När det gäller att välja den bästa plattången för att skapa vackra lockar, är det viktigt att leta efter en med smala, rundade plattor. Plattänger som har avsmalnande eller rundade kanter gör det enklare att vrida och dra genom håret för att skapa allt från mjuka vågor till definierade spiraler. En plattång med justerbar temperatur är också avgörande, eftersom olika hårtyper och stylingtekniker kräver olika värmeinställningar för att uppnå det bästa resultatet utan att skada håret. En modell med keramiska eller titanplattor rekommenderas för deras förmåga att distribuera värmen jämnt, vilket bidrar till en smidigare styling process och minskar risken för värmerelaterade skador. En plattång som värms upp snabbt och behåller sin temperatur konsekvent under användningen kommer att underlätta processen och bidra till vackra, hållbara lockar.

Locka håret med en plattång

Locka håret med en plattång

För att skapa lockar med en plattång, börja med att välja en liten sektion av håret. Kläm fast plattången nära roten och vrid sedan plattången bort från ansiktet, låt den glida längs håret. Variera storleken på ditt grepp för att skapa mer definierade lockar eller lösa vågor.

Hur lockar man kort hår med plattång?

Att locka kort hår med en plattång kan verka utmanande, men med rätt teknik och verktyg är det fullt möjligt att skapa vackra och definierade lockar. För kort hår är det bäst att använda en smal plattång, gärna en som är mellan 1 till 1,5 tum bred, för att enklare manövrera och forma de kortare längderna. Börja alltid med att applicera en värmeskyddande produkt i håret för att skydda mot potentiella värmerelaterade skador. Dela sedan upp håret i små sektioner för att underlätta styling processen. När du lockar, ta en liten hårsektion, kläm fast plattången nära hårbotten men inte för hårt, vrid den ett halvt varv och dra sedan långsamt neråt till slutet av hårstrået. Genom att justera vinkeln och rotationen på plattången kan du skapa allt från lätta vågor till mer definierade lockar. 

Vågigt hår med plattång

Vågigt hår med plattång

Dela in håret i sektioner, och arbeta med en sektion i taget. Kläm fast plattången (inte för hårt) runt en hårsektion några centimeter från hårbotten, vrid plattången ett halvt varv och dra den sedan långsamt neråt samtidigt som du fortsätter att vrida plattången fram och tillbaka. Denna teknik skapar en naturlig och vågig effekt genom håret. Ju långsammare du drar plattången, desto mer definierade blir vågorna. Om du önskar en mer subtil vågeffekt, öka hastigheten när du drar plattången genom håret.

Bred plattång

Bred plattång

En bred plattång är ett bra val för dig som har tjockt, långt eller särskilt svårhanterligt hår. Med större plattor, vanligtvis över 1,5 tum, möjliggör den breda plattången en snabbare och mer effektiv utslätning av större hårsektioner. Detta sparar inte bara tid utan säkerställer också ett jämnt och slätt resultat över hela håret. Den breda designen är perfekt anpassad för att tämja och kontrollera tjockare hårtyper, vilket minimerar risken för frizz och statisk elektricitet.

Plattång för tjockt hår

När det gäller att hantera tjockt hår med en plattång, är det viktigt att välja en modell som inte bara hanterar hårets volym och densitet utan också skyddar det mot potentiella skador från värme. För tjockt hår är en plattång med hög värmeinställning och breda plattor idealisk, eftersom den kan tämja tjocka hårstrån mer effektivt och minska stylingtiden.

En plattång med keramiska eller titanbelagda plattor är att föredra för tjockt hår, då dessa material är kända för sin förmåga att distribuera värmen jämnt över plattorna. Detta bidrar till en smidigare och jämnare uträtning utan att utsätta håret för alltför höga temperaturer på en och samma plats, vilket minskar risken för skador.

Förutom materialet på plattorna, bör du överväga en plattång med justerbara temperaturinställningar. Detta gör det möjligt för dig att anpassa värmen efter ditt hår, där tjockare hårstrån ofta kräver högre temperaturer för att uppnå släta och glänsande resultat. Dock är det viktigt att alltid använda en värmeskyddande produkt för att ytterligare skydda håret mot värmeexponering.

Mini Plattång: Perfekt för resor och handbagage

Mini Plattång: Perfekt för resor och handbagage

Mini plattång från OBH Nordica är ett utmärkt alternativ för dem som ofta reser eller behöver en kompakt lösning för snabb styling på språng. Dessa miniatyrplattänger är lätta och kompakta, vilket gör dem perfekta att packa ner i ditt handbagage eller träningsväska.

Trots sin lilla storlek, erbjuder de samma högkvalitativa prestanda som deras fullstora motsvarigheter. De har keramiska beläggningar för att fördela värmen jämnt och minimera skador på håret. Dessutom värms de upp snabbt, ofta inom 60 sekunder, vilket är idealiskt för snabb styling.

En del modeller från OBH Nordica inkluderar även praktiska tillägg som värmetåliga förvaringsväskor, vilket ger extra skydd och bekvämlighet när du reser.

Värmeskydd: viktigt när du använder plattång

Värmeskydd: viktigt när du använder plattång

Att använda en plattång innebär att utsätta håret för höga temperaturer. Detta kan leda till att håret blir torrt, skadat och att det förlorar sin naturliga glans. Därför är det viktigt att skydda håret med ett bra värmeskydd.

Ett värmeskydd är en produkt som skapar en barriär mellan håret och värmen från plattången. Det minskar mängden värme som absorberas av håret och hjälper till att bibehålla dess naturliga fukt och glans. Värmeskydd finns i flera olika former, inklusive sprayer, krämer och lotioner.

Det finns även värmeskydd för olika hårtyper och behov. Till exempel kan en leave-in kräm vara lämplig för dig om du sällan använder plattång eller locktång men ofta använder hårfön. Om du har sprött och tunt hår kanske ett värmeskydd i spray-form passar ditt hår bäst.

För bästa resultat, applicera värmeskyddet i hela håret innan du använder plattången. Detta minskar risken för att håret slits onödigt och hjälper till att ge håret extra glans. Dessutom kan rätt värmeskydd hjälpa din frisyr att hålla längre.

Undvik onödigt slitage på ditt hår

Undvik onödigt slitage på ditt hår

Med Thermocontrols jämna värmespridning behöver du inte använda lika hög temperatur som med en klassisk plattång. Värme är en av de saker som sliter på håret allra mest, och hög och ojämn temperatur leder till mer onödigt slitage. Tack vare Thermocontrol kan detta helt undvikas och keratinet skyddas till hundra procent!.

Vad frisörer rekommenderar: OBH Nordica och Björn Axen

Frisörerna på Björn Axén litar på styling vertyg från OBH Nordica och Björn Axen för att ge sina kunder de bästa resultaten. Björn Axén Tools är kända för hållbarhet och professionell prestanda. 

Exempelvis, Straight & Curl Nano Pro Plattång från Björn Axén Tools är utformad för att skapa både rakt och lockigt hår med perfekt resultat. Den har en inställbar temperatur mellan 120-230°C, snabb uppvärmning och automatisk avstängning. Den har även högresistent nano-keramisk beläggning för minskad friktion och ökad glans samt skonsam behandling.

OBH Nordica erbjuder också plattänger som ger extra glans, plattänger för tjockt och långt hår och plattänger perfekta för resan, som till exempel deras sladdlösa plattång. Deras plattänger är utvecklade i nära samarbete med Björn Axéns frisörer, vilket garanterar hög kvalitet och effektivitet.

Att välja en plattång från OBH Nordica eller Björn Axen innebär att välja en produkt som är rekommenderad av experter, för att skapa perfekta frisyrer varje gång.

Vilken plattång är bäst för håret?

Vilken plattång är bäst för håret?

När det kommer till att välja den bästa plattången för ditt hår, är det viktigt att överväga flera faktorer för att skydda ditt hår och uppnå önskade resultat på din styling. Plattänger med keramiska eller titanplattor är ofta att föredra för deras jämna värmefördelning och förmåga att minimera skador genom att minska statisk elektricitet. En plattång med justerbara temperaturinställningar är en viktig egenskap, eftersom olika hårtyper kräver olika värmenivåer för optimal styling utan att orsaka onödigt slitage. Dessutom bör plattången helst ha en digital display för temperaturvisning, vilket ger dig full kontroll och precision under styling processen. Att investera i en högkvalitativ plattång som möter dessa kriterier kan göra en stor skillnad för ditt hårs hälsa och utseende.

Vilken temperatur på plattång?

Vilken temperatur på plattång?

Välja rätt temperatur på din plattång är avgörande för att skydda ditt hår mot värmerelaterade skador och samtidigt uppnå optimalt resultat på din styling. Generellt sett bör tunna, fina eller skadade hårtyper använda en lägre temperaturinställning, vanligtvis mellan 150°C till 180°C, för att minimera risken för skador. För tjockare, grovt eller särskilt lockigt hår kan en högre temperatur, upp till 230°C, behövas för att effektivt släta ut och forma håret. Det är viktigt att alltid börja med den lägsta temperatur som är effektiv för din hårtyp och gradvis öka värmen vid behov. Användningen av en värmeskyddsprodukt innan styling är också rekommenderad för att ytterligare skydda ditt hår. Att finjustera plattångens temperatur efter ditt specifika hårbehov är nyckeln till en säker och effektiv styling.

Köpguide: vad man ska tänka på när man köper en plattång

När du ska köpa en plattång, finns det flera faktorer att överväga för att säkerställa att du väljer den bästa produkten för dina behov.

  • Hårtyp: Din hårtyp påverkar vilken typ av plattång som är bäst för dig. Tunt hår kräver en plattång med lägre värme, medan tjockt eller svårformat hår kan behöva en med högre temperaturinställningar.

  • Material: Material på värmeplattorna spelar stor roll. Keramiska plattor är skonsamma mot håret och fördelar värmen jämnt, vilket minimerar risken för skada.

  • Storlek: Om du ofta reser eller behöver en plattång för touch-ups under dagen, kan en mini plattång vara ett praktiskt alternativ. För tjockt och långt hår kan plattänger med bredare plattor vara mer effektiva.

  • Extra funktioner: Vissa plattänger kommer med extra funktioner som automatisk avstängning, jonisering för extra glans, eller justerbara temperaturinställningar för större flexibilitet.

Kom ihåg att en kvalitativ plattång kan vara en större investering initialt, men det kan vara värt det på lång sikt för att minimera skadorna på ditt hår och ge bästa möjliga resultat.

Prova hemma 100 dagar

Under en begränsad period så har du möjlighet att testa utvalda produkter hemma och lämna tillbaka produkten om du inte är nöjd. Detta erbjudande gäller för produkter inköpta i Sverige från 2018-11-15 till 2022-12-31 och 100 dagar framåt från inköpsdatum på kvittot.

Läs mer