Ingredienser
100 g | Rumstempererat smör |
1 nypa | salt |
80 g | florsocker |
1 | Ägg |
200 g | Mjöl |
35 g | Smör |
35 g | Strösocker |
1 tsk | kanel |
6 | Royal gala äpplen |
1 msk | Creme fraiche |
Gör så här
-
Förbered degen: blanda det mjuka smöret med det fina saltet och florsockret för hand eller med en mixer. Tillsätt ägget och rör kraftigt. Tillsätt mjölet och blanda tills degen formar en boll.
-
Knåda degen med handen för att ta bort eventuella rester av smör. Linda in den i plastfolie och ställ i kylskåp i minst 30 minuter.
-
Förbered de karamelliserade äpplena: skala äpplena och ta bort kärnhusen, skär sedan i kuber. Värm upp din stekpanna tills Thermo-Signal är helt röd och tillsätt dina ingredienser.
-
Värm smöret med strösockret i en stekpanna för att skapa en bärnstensfärgad karamell. Tillsätt äppelblandningen i karamellen och tillaga på medelhög värme i ungefär tio minuter, tills fukten från karamellen har avdunstat. Tillsätt kanelen och blanda.
-
Förvärm ugnen till 180°C.
-
Smöra insidan av en Ingenio-stekpanna. Kavla ut mördegen tills den är ca 3 mm tjock och klä insidan av Ingenio stekpannan. Bred ut de karamelliserade äpplena jämnt och jämna till ytan så mycket som möjligt. Ställ åt sidan.
-
Forma den resterande degen till en boll, kavla sedan ut den igen på ett bakplåtspapper tills den är ca 3 mm tjock.
-
Skär ut ditt Halloween-mönster (Skellington) med en vass skalkniv, och placera det sedan i frysen i ungefär tio minuter.
-
Ta ut mönstret från frysen, vänd det över pajen, och ta försiktigt av bakplåtspappret. Justera mönstrets storlek med fingrarna så att det passar stekpannan.
-
Använd en borste för att ta bort överflödigt mjöl och därefter täck pajen med flytande crème fraîche.
-
Lägg pajen i ugnen och grädda i 40 minuter.
-
Låt svalna något innan servering.