Ingredienser
| 60 ml | extra virgin olivolja, plus 2 extra matskedar |
| 2 | stora auberginer, skalade och delade i fyra delar |
| 250 g | lammfärs |
| 2 | vitlöksklyftor, hackade |
| 2 msk | pinjenötter, plus extra för garnering |
| 1 tsk | spiskumminfrön, krossade |
| 1 tsk | korianderfrön, krossade |
| ½ tsk | gurkmeja |
| 400 g | krossade tomater |
| En nypa socker | |
| 2 kvistar | persilja, hackade plus extra för garnering |
| 3 kvistar | mynta |
| 2 msk | tahini |
| Salt och peppar |
Gör så här
-
Förvärm tryckkokaren och tillsätt hälften av oljan. Bryn hälften av auberginen tills den blir gyllenbrun. Ta bort auberginen, tillsätt resten av oljan och bryn den återstående auberginen. Sätt åt sidan.
-
Tillsätt en extra skvätt olja i tryckkokaren och lägg i lammfärsen och 1½ vitlöksklyfta. Stek tills färsen ändrar färg. Tillsätt pinjenötterna och kryddorna och stek i 1 minut. Tillsätt sedan de krossade tomaterna och lägg i auberginen i tryckkokaren
-
Lås tryckkokaren och koka under tryck i 10 minuter, eller koka på låg värme med locket på i 20-25 minuter om du använder en traditionell gryta.
-
När grytan är klar, använd två gafflar för att dela på auberginen och blanda den med lammgrytan.
-
Förbered örtsåsen genom att stöta den återstående vitlöken tillsammans med örterna i en mortel. Tillsätt 2 msk extra virgin olivolja och stöt igen tills du får en salsa-liknande sås. För att göra tahinisåsen, blanda tahini med en skvätt vatten tills
-
Servera lamm- och auberginegrytan med en skvätt tahini- och örtsås. Garnera med extra pinjenötter och färska örter.