Ingredienser
| 1 | gul lök |
| 1 | citron |
| 500 g | laxfilé |
| 50 g | parmesanost |
| 4 dl | grädde |
| 1 tärning | grönsaksbuljong |
| Smör | |
| Salt | |
| Citronpeppar | |
| Vitpeppar | |
| 800 g | potatis |
| 200 g | Morötter |
| Valfritt: Persilja eller gräslök på toppen |
Gör så här
-
Börja skala potatis och koka den.
-
Skala och hacka morötter.
-
Hacka löken och hetta upp smör i en stekpanna. Börja stek löken tillsammans med laxen. Stek laxen på hög värme ca 1-2 min/sida så att den får en fin yta, krydda med salt, peppar och citronpeppar. Ta upp laxen men låt löken vara kvar.
-
Börja koka morötterna.
-
I stekpannan där löken finns tillsätter du grädde, buljongtärning och riven parmesanost. Vispa samman såsen och låt den småkoka i 5 min.
-
Riv citronskal och pressa citronsaft. Tillsätt rivet citronskal och citronsaft av en halv citron. Lägg ner laxbitarna i såsen och sjud i ca 5 min. Smaka av med salt, peppar eller mer citron.
-
Lägg upp potatis, mörötter och lax på en tallrik tillammans med mycket sås. Valfri topping högst upp.