Ingredienser
| 12 dl | Vetemjöl |
| 5 dl | Ljummet vatten |
| 1 msk | Honung |
| 25 g | Jäst |
| 1 msk | Salt |
| Topping | |
| 1 dl | Olivolja |
| 10 st | Urkärnade svarta oliver |
| 10 st | Urkärnade gröna oliver |
| 2 | Kvistar färsk rosmarin |
| 6 | soltorkade tomater |
| Flingsalt |
Gör så här
-
Värm vattnet till ca 38-40 °C, var försiktig så att du inte värmer det för mycket eftersom detta kan inaktivera jästen. Blanda alla ingredienser till degen, förutom vetemjölet, i en stor bunke. Rör så att jäst och honung löser sig ordentligt.
-
Rör ner vetemjölet och knåda till en jämn deg med hjälp av köksmaskinen. Degen ska vara klibbig.
-
Täck över bunken och låt degen jäsa i ca 1 timme
-
Smörj en långpanna med olivolja och tryck ut degen så att den täcker hela långpannan.
-
Täck över och låt degen jäsa i ytterligare 30 min.
-
Med hjälp av fingrarna trycker du nu djupa hål jämnt över degen.
-
Häll 1 dl olivolja över degen och pensla ut den jämnt över degen med hjälp av en brödpensel. Garnera focaccian med rosmarin, hackade tomater och oliver. Strö över lite flingsalt.
-
Förvärm ugnen till 225°C, grädda i ca 30 minuter
-
Ta bort focaccian från formen och placera på ett galler. Avnjut varmt eller kallt.