Hur väljer man rätt kastrull?

En kastrull är ett av de viktigaste redskapen i köket. Att välja en kastrull av hög kvalitet som uppfyller dina behov är väldigt viktigt eftersom du kommer att använda den mycket. Bra kastruller gör det enklare att uppnå bra och goda resultat! 

Idag finns det ett stort utbud av kastruller gjorda av olika material, med olika ytbehandlingar, storlekar, höjder, färger och former... Därför är det viktigt att du känner till de huvudsakliga aspekterna att överväga när du väljer en kastrull. 

Vi har skapat en lista över alla punkter du bör överväga innan du gör ditt köp. Men först, låt oss ta en titt på vår snabbguide! 

Vilken kastrull passar dig? 

Den lilla kastrullen

Den lilla kastrullen

Den lilla kastrullen är en oumbärlig del av det dagliga arbetet i köket. Den är idealisk för att tillaga en läcker sås, koka vatten för ris, grönsaker eller pasta eller för att värma upp mat. Denna typ av kastrull kännetecknas av en platt botten, höga raka sidor och ett enda långt handtag. Det sistnämnda gör det enkelt att hälla med en hand. 

Det klassiska kokkärlet

Det klassiska kokkärlet

Det klassiska kokkärlet eller grytan är en av de mest använda typerna av kokkärl över hela världen. Ett kokkärl används traditionellt för att tillaga buljong eller fond dvs grunden för mer avancerade matlagningsrecept. Det är en bred, plattbottnad kastrull med raka sidor och en stor öppning över hela kastrullens diameter. Den har också två handtag på sidorna för enkel hantering och ett lock med ett topphandtag som påskyndar matlagningsprocessen. 

Oavsett om du lagar mat i förväg för veckan som kommer eller lagar mat för speciella tillfällen med hela familjen, är våra klassiska kokkärl oumbärliga för att förbereda större mängder. Tack vare deras storlek är de perfekta för att koka pasta och grönsaker samt för att göra hemlagad sylt och värma konserver. 

Det robusta kokkärlet med stadiga handtag

Det robusta kokkärlet med stadiga handtag

Tack vare de två sidohandtagen har du ett perfekt grepp om grytan när du lagar mycket mat. Stora mängder kött eller grönsaker kan lätt transporteras och bearbetas. Du kan enkelt servera dina grytor eller andra rätter direkt på bordet. 

Denna typ av kastrull är idealisk för att bräsera och ånga, soppor, pasta och koka stora mängder vatten. Robusta kokkärl är helt enkelt ett måste om du vill göra ett storkok. Med sina två sidohandtag är dessa kokkärl kompakta och lämpliga för servering. Tack vare deras lock är de idealiska för ångning, bräsering, kokning och långkok. De är även idealiska för soppor, curryrätter och grytor, pasta, ångade grönsaker, spannmål... Dessa kokkärl finns i alla material så att du alltid kan hitta den perfekta produkten för dina behov. 

Vilka är de viktigaste egenskaperna hos en kastrull?

Vilken storlek på kastrullen behöver du? 

Behöver du en kastrull? Kastruller som mäter 16-20 cm är idealiska för soppor, såser, gröt och spannmål. De är kompakta och lätta att rengöra. De är idealiska för små familjer, ensamstående och par. Stora grytor är mycket mångsidiga. Vi rekommenderar att du väljer minst 2 olika storlekar så att du kan växla och välja rätt kastrull för dina nuvarande behov. 

När det gäller kokkärl är storlekarna från 24 cm till 28 cm idealiska för ett hushåll med 2 till 4 personer. Kastruller som mäter 30 cm till 36 cm är idealiska för att laga mat till många gäster eller till en stor familj med fler än 5 personer. 

Att välja rätt storlek är en av de viktigaste aspekterna. Vet du inte exakt vilken storlek du behöver? Inga problem. Vi har skapat en tydlig tabell som du kan använda för att uppskatta rätt kastrullstorlek. 

 

 

Spiskompabilitet

Spiskompabilitet

Alla kastruller är inte kompatibla med alla typer av spisar. Detta beror huvudsakligen på deras material och sammansättning. Även om de flesta av våra kastruller passar för alla typer av spisar, inklusive induktion, bör du kontrollera om du kan använda kastrullen på din spis innan du köper den (leta efter piktogrammet i produktbeskrivningen på webbplatsen eller förpackningen). 

  • gas 

  • elektrisk spis 

  • induktion 

  • glaskeramik 

Föredrar du ett avtagbart eller ett fast handtag?

Föredrar du ett avtagbart eller ett fast handtag?

Avtagbart handtag: 

• Idealiskt för att spara utrymme: optimal förvaring 

• Mycket mer än bara en kastrull: kan användas på spisen eller i ugnen och förvaras i kylskåpet (med ett glas- eller plastlock). 

• Även när din mat är uppvärmd till höga temperaturer förblir handtaget kallt 

Fast handtag i rostfritt stål: 

• Nitat rostfritt stål, som en professionell kock 

• Robust hantering 

Fast termoplasthandtag: 

• Håller sig kallt 

• Lätt och säker hantering 

Fördelar med non-stick-kastruller

Fördelar med non-stick-kastruller

Alle våre kasseroller og panner med non-stick-belegg muliggjør avslappet matlaging. Non-stick-behandlede kasseroller er også egnet for sunn matlaging siden du ikke trenger å tilsette noe ekstra fett. 

Våre non-stick-kasseroller har et forsterket titanbelegg og er enkle å bruke og rengjøre. De er ideelle hjelpemidler for å forberede sauser, koke pasta, varme opp gryteretter, dampe grønnsaker og mye mer. Oppdag våre intelligente funksjoner, former og siste innovasjoner. 

Fördelar med kastruller i rostfritt stål

Fördelar med kastruller i rostfritt stål

Kastruller i rostfritt stål är perfekta för att förbereda en mängd olika ingredienser. 

Kastruller i rostfritt stål är reptåliga, robusta, stabila och deformeras inte över tid. De är mycket mångsidiga och bör finnas i varje kök. De är idealiska för att mixa med en handmixer, röra med metallskedar eller vispar, samt att de är diskmaskinssäkra och kompatibla med alla spistyper för ännu mer funktionalitet. Upptäck alla våra tillgängliga former av kastruller och grytor!