Hoppa till innehållet

Bearnaisesas.jpg

Bearnaisesås

Ingredienser:

3 äggulor

3 msk vitvinsvinäger, gärna en mild fin sort ex. vit balsamvinäger

2 msk schalottenlök eller gul lök, finhackad

1/2 kruka färsk dragon (finhackad) eller 2 tsk torkad dragon eller 0,75 dl inlagd hackad dragon

4 krossade vitpepparkorn

150 gram smör

1-2 krm salt

 

1. Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan.

2. Koka vinäger, krossade vitpepparkorn, schalottenlök, dragon i en kastrull tills det kokat ner till hälften. Detta för att bearnaisen ej ska bli så lös. Sätt åt sidan att svalna.

3. Smält smör i en kastrull. Låt stå smält vid sidan.

4. Sjud vatten i en bredbottnad panna eller kastrull till vattenbad.

5. Tillsätt äggulorna under vispning till vinäger- och dragonblandningen direkt i kastrullen eller lägg över allt i en rostfri bunke.

6. Sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och vinägerblandningen i vattenbadet. Ev. i diskhon.

7. Vispa äggulorna fluffiga med din Celsius Whisk någon minut under uppvärmning i vattenbadet.

8. Droppa i smöret under kraftig vispning. Tillsätt smöret lite i taget under vispning. Ta ej med det vita i botten på smöret.

9. Vispa och värm såsen i det varma vattenbadet tills såsen har tjocknat till en majonäsliknande konsistens. Den ska ej bli för varm (60 grader) då spricker såsen då äggen koagulerar. Spricker bearnaisen så är den vattnig och grynig (börja om med nya äggulor och tillsätt den spruckna såsen lite i taget som du gjorde med det smälta smöret).

10. Smaka av bearnaisesåsen med något krm salt och peppar samt ev. mer dragon och hackad persilja.

11. Servera din hemgjorda bearnaisesås direkt. Eller håll den varm i vattenbad - akta dock så den inte blir för varm eller kall och spricker.

Fransk vaniljglass.jpg

Fransk vaniljglass

Ingredienser

Ca 1,5 l färdig glass:

3 dl mjölk

2 ägg

100 g socker

3 dl vispgrädde

Frön från 1 vaniljstång

1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med en kniv. Häll mjölk, vaniljfrön och den urskrapade vaniljstången i en kastrull och låt koka upp.

2. Vispa samman ägg och socker till en jämn smet. Ta upp vaniljstången ur den varma mjölken. Häll vaniljmjölken över ägg- och sockerblandningen i en tunn stråle medan du vispar/rör i äggblandningen.

3. Häll tillbaka blandningen i en kastrull och värm på svag värme till den precis börjar tjockna (samma konsistens som en vaniljsås). Temperaturen på blandningen får inte överstiga 85 grader (då skär sig blandningen).

4. Häll över i en skål och låt svalna (gärna i vattenbad). När blandningen svalnat, rör ner grädden (grädden ska vara ovispad) och ställ in skålen i kylen. Gärna över natten. Blandningen måste vara kylskåpskall när den hälls ner i glassmaskinen.

 

Produkten har lagts i kundvagnen