Hoppa till innehållet

mousse

Mjölkchokladmousse med citrussallad

8 portioner

Ingredienser

Mjölkchokladmousse
200 g mjölkchoklad, 35-40% kakaohalt
1 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl matyoghurt

Citrussallad
1 1⁄2 dl strösocker
1 dl torrt vitt vin
1⁄2 dl vatten
1 påse glöggkrydda à 37 g

1 grapefrukt
1 apelsin
2 clementiner

Chokladkrisp
50 g smör
5 msk vetemjöl
2 1⁄2 msk havregryn
1 msk kakao
2 1⁄2 msk strösocker
​2 msk strimlad mynta

Se hela receptet...

glögg

Vit glögg

4 portioner

Ingredienser

Sockerlag
2 dl socker
1,5 dl vatten
2 st tunna citronskalsstrimlor, ca 4 cm

Vin
1 st hel flaska lite sött vitt vin

Sprit
2-3 dl brännvin special

 

 

 

Se hela receptet...

art_pro

Älgköttbullar

4 portioner

Ingredienser

1 kg älgfärs
1 gul lök
4 krm mald kryddpeppar
0,5 tsk timjan
1 dl ströbröd
1 tsk vitpeppar
2 dl grädde
2 msk socker
2 tsk salt
2 msk stark senap
2 ägg

 

Se hela receptet...

vörtbröd

Vörtbröd med nötter och fikon

Ett snabbt, lätt, smidigt och framför allt ett gott bröd!

1 bröd

Ingredienser

2 dl fullkornsmjöl av dinkel
4 dl siktat dinkelmjöl
1 dl rågkross
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 msk vörtmix (kan uteslutas)
1 dl hela hasselnötter
150 g fikon i bitar (alt. aprikoser)

1 dl russin
3/4 dl mörk sirap
2 dl filmjölk
2 dl porter

Se hela receptet...

visp

Kola med ingefära och hasselnötter

Sagolik kola med underbar smak! Med hjälp av kökstermometer eller kulprovet kontrollerar du lätt så att du får rätt konsistens på kolan. Lagom seg ska den vara!

ca 50 st

Ingredienser

50 g smör
1 1⁄2 dl vispgrädde
1 1⁄2 dl strösocker
1⁄2 dl vit sirap
1 tsk malen ingefära
1 tsk vaniljsocker
50 g hackade rostade hasselnötter

 

Se hela receptet...

lax

Gravad lax

6-8 portioner

Ingredienser

700 g laxsida, putsad och med skinn
0,5 dl socker
0,5 dl salt
1 msk vitpepparkorn, 
och svartpepparkorn (grovt stötta)
1 knippe dill, grovt hackad

 

Se hela receptet...

popcorn

Karamellpopcorn

Karamelliserade popcorn, söta och lite salta knapriga popcorn till fredagsmys eller lördagsgodis. Perfekt till kalasen då de gillas av både stora och små.

Till ca 2,5 liter

Ingredienser

1 dl popcorn
2 msk rapsolja
1 tsk salt
2 dl strösocker
100 g smör

 

Tips! 
Gör fina girlanger till granen. Ta en sytråd och nål, trä upp popcorn (poppade men utan karamell) på tråden till önskad läng. Voilà, nu har du fina och goda girlanger till granen.

Se hela receptet...

stromming2.jpg

Stekt inlagd strömming

4 portioner

Ingredienser

Strömming
500 g strömming, filéad
smör till stekning
rågmjöl till panering
persilja
dill
salt, efter smak
peppar, efter smak

Ättikslag
5 dl vatten
3 dl socker
1,5 dl Ättika 12%
10 st vitpepparkorn
6 st kryddpepparkorn
3 st lagerblad
1 msk salt

Se hela receptet...

kaffedrink

Kaffedrink

4 portioner

Ingredienser

2 msk vatten
4 tsk råsocker
10 cl Kahlúa
10 cl vodka
0,5 dl råsocker
6 dl hett kaffe
2 dl vispad grädde
0,5 tsk kakao

 

Se hela receptet...

spjall2.jpg

Revbensspjäll

4 portioner

Ingredienser

Revben
5 kg revbensspjäll, hela tjocka
1 st vitlök
2 st gul lök
2 st morötter
salt

Glaze
1 dl ketchup
1 dl soja, japansk
1 dl råsocker
 

2 msk sesamolja
0,5 dl honung, flytande
1 bit ingefära, färsk (stor som en tumme)
2 klyftor vitlök

Se hela receptet...

kaka

Saffransbutterkaka

2 st

Ingredienser

1 paket jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 1/2 dl socker
2 påsar saffran (à 1/2 g)
2 krm salt
ca 14 dl vetemjöl 
(14 dl vetemjöl motsvarar ca 840 g)

Fyllning
200 g mandelmassa
2 msk vatten

Till pensling
ägg
hackad mandel

Se hela receptet...

marmelad

Citrusmarmelad

ca 2 liter

Ingredienser

1 kg citrusfrukter 
t ex apelsin, blodapelsin, grapefrukt, kumquat
4 dl vatten
1 liter syltsocker

 

Se hela receptet...

senap

Hemlagad senap

1 burk

Ingredienser

52 g gult senapsfrö, 2 påsar
26 g brunt senapsfrö, 1 påse
1,5 dl vatten
2 msk senapspulver
2 msk socker
1 tsk salt
2 msk vitvinsvinäger
0,5 dl solrosolja eller annan neutral olja

Apelsinsenap
2 tsk finrivet apelsinskal
1 msk apelsinsaft


Chili- och honungssenap
0,5 urkärnad finhackad röd chili eller
2 tsk chiliflakes
2 msk honung

Se hela receptet...

förvaring

Klassisk rödkål

8 portioner

Ingredienser

1 tsk salt
50 g smör
0,75 dl rödvinsvinäger
0,5 tsk vitpeppar, nymald
1 dl sirap, ljus
1 kg rödkål
0,75 dl svartvinbärssaft, koncentrerad

 

Se hela receptet...

skinka

Julskinka med griljering

1 skinka

Ingredienser

3 kg rimmad julskinka
ca 8 st kryddpepparkorn
ca 2-3 st lagerblad

Griljering
1 dl valfri senap
2 st äggulor
2 msk strösocker
1-2 dl ströbröd

 

Se hela receptet...

äggtoddy

Äggtoddy med kanel och apelsin

En klassiker som också kan spetsas med rom, whisky eller konjak.

2 portioner

Ingredienser

2 äggulor
4 msk strösocker
4 dl mjölk
1 kanelstång
pressad saft från 1-2 apelsiner
kanel att strö över

 

Se hela receptet...

glass

Saffransglass

En obeskrivligt god saffransglass gjord på ägg och grädde. Saffransglassen blir vackert gul och dekoreras smakfullt med pistagenötter.

4 portioner

Ingredienser

5 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 pkt saffran à 0,5 g
4 äggulor
1⁄2 msk rosenvatten
2 tsk vaniljsocker
1 msk pistagenötter

 

Se hela receptet...

jansson.jpg

Janssons frestelse med sardeller

Prova sardeller i årets Jansson. Frestelsen går också att göra i en enda stor form.

8 portioner

Ingredienser

2 gula lökar
2 msk smör
750 g fast potatis
16 sardellfiléer
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 krm svartpeppar
1⁄2 tsk salt

 

Se hela receptet...

Produkten har lagts i kundvagnen