Hoppa till innehållet

Receptarkiv

mousse

Mjölkchokladmousse med citrussallad

8 portioner

Ingredienser

Mjölkchokladmousse
200 g mjölkchoklad, 35-40% kakaohalt
1 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl matyoghurt

Citrussallad
1 1⁄2 dl strösocker
1 dl torrt vitt vin
1⁄2 dl vatten
1 påse glöggkrydda à 37 g

1 grapefrukt
1 apelsin
2 clementiner

Chokladkrisp
50 g smör
5 msk vetemjöl
2 1⁄2 msk havregryn
1 msk kakao
2 1⁄2 msk strösocker
​2 msk strimlad mynta

Se hela receptet...

glögg

Vit glögg

4 portioner

Ingredienser

Sockerlag
2 dl socker
1,5 dl vatten
2 st tunna citronskalsstrimlor, ca 4 cm

Vin
1 st hel flaska lite sött vitt vin

Sprit
2-3 dl brännvin special

 

 

 

Se hela receptet...

art_pro

Älgköttbullar

4 portioner

Ingredienser

1 kg älgfärs
1 gul lök
4 krm mald kryddpeppar
0,5 tsk timjan
1 dl ströbröd
1 tsk vitpeppar
2 dl grädde
2 msk socker
2 tsk salt
2 msk stark senap
2 ägg

 

Se hela receptet...

BAT2.jpg

Så gör du dig snygg till
julfesten med jobbet!

 

Redskap:
Björn Axen Tools Hårfön (BAT Power Pro 2200W)
Rundborste
Ev. värmeskydd och hårspray​

 

1. Börja med rent och handdukstorkat hår. Applicera eventuellt en värmeskyddande produkt i håret.

2. Dela upp håret i sektioner. Börja med att föna underhåret. Rulla då upp en hårslinga på rundborsten och föna ut denna med hjälp av hårfönen. Du bestämmer själv hur vågigt eller rakt du till att topparna ska bli med hjälp av rundborsten.

3. Upprepa denna process tills hela håret är torrt. 

Tips! Om du vill få en mer effektfull look så avsluta med att spraya håret med hårspray samt massera hårbotten med finger topparna för ökad volym.

äggtoddy

Äggtoddy med kanel och apelsin

En klassiker som också kan spetsas med rom, whisky eller konjak.

2 portioner

Ingredienser

2 äggulor
4 msk strösocker
4 dl mjölk
1 kanelstång
pressad saft från 1-2 apelsiner
kanel att strö över

 

Se hela receptet...

vörtbröd

Vörtbröd med nötter och fikon

Ett snabbt, lätt, smidigt och framför allt ett gott bröd!

1 bröd

Ingredienser

2 dl fullkornsmjöl av dinkel
4 dl siktat dinkelmjöl
1 dl rågkross
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 msk vörtmix (kan uteslutas)
1 dl hela hasselnötter
150 g fikon i bitar (alt. aprikoser)

1 dl russin
3/4 dl mörk sirap
2 dl filmjölk
2 dl porter

Se hela receptet...

visp

Kola med ingefära och hasselnötter

Sagolik kola med underbar smak! Med hjälp av kökstermometer eller kulprovet kontrollerar du lätt så att du får rätt konsistens på kolan. Lagom seg ska den vara!

ca 50 st

Ingredienser

50 g smör
1 1⁄2 dl vispgrädde
1 1⁄2 dl strösocker
1⁄2 dl vit sirap
1 tsk malen ingefära
1 tsk vaniljsocker
50 g hackade rostade hasselnötter

 

Se hela receptet...

lax

Gravad lax

6-8 portioner

Ingredienser

700 g laxsida, putsad och med skinn
0,5 dl socker
0,5 dl salt
1 msk vitpepparkorn, 
och svartpepparkorn (grovt stötta)
1 knippe dill, grovt hackad

 

Se hela receptet...

popcorn

Karamellpopcorn

Karamelliserade popcorn, söta och lite salta knapriga popcorn till fredagsmys eller lördagsgodis. Perfekt till kalasen då de gillas av både stora och små.

Till ca 2,5 liter

Ingredienser

1 dl popcorn
2 msk rapsolja
1 tsk salt
2 dl strösocker
100 g smör

 

Tips! 
Gör fina girlanger till granen. Ta en sytråd och nål, trä upp popcorn (poppade men utan karamell) på tråden till önskad läng. Voilà, nu har du fina och goda girlanger till granen.

Se hela receptet...

strömming

Stekt inlagd strömming

4 portioner

Ingredienser

Strömming
500 g strömming, filéad
smör till stekning
rågmjöl till panering
persilja
dill
salt, efter smak
peppar, efter smak

Ättikslag
5 dl vatten
3 dl socker
1,5 dl Ättika 12%
10 st vitpepparkorn
6 st kryddpepparkorn
3 st lagerblad
1 msk salt

Se hela receptet...

kaffedrink

Kaffedrink

4 portioner

Ingredienser

2 msk vatten
4 tsk råsocker
10 cl Kahlúa
10 cl vodka
0,5 dl råsocker
6 dl hett kaffe
2 dl vispad grädde
0,5 tsk kakao

 

Se hela receptet...

revbensspjäll

Revbensspjäll

4 portioner

Ingredienser

Revben
5 kg revbensspjäll, hela tjocka
1 st vitlök
2 st gul lök
2 st morötter
salt

Glaze
1 dl ketchup
1 dl soja, japansk
1 dl råsocker
 

2 msk sesamolja
0,5 dl honung, flytande
1 bit ingefära, färsk (stor som en tumme)
2 klyftor vitlök

Se hela receptet...

artist

Fixa den perfekta frisyren till Luciafirandet eller nyårsfesten. Stora svallande lockar är alltid en succé.


Redskap:
Artist Curler (Artist Curl Power 25 mm)
Ev. värmeskydd och hårspray

 

1. Börja med rent och torrt hår. Applicera eventuellt värmeskydd.
2. Dela upp håret i mindre sektioner. Börja med att locka underhåret.
3. Ta en liten hårslinga som du rullar upp på Artist Curler. Håll i några minuter innan du rullar ut locken. 
4. Upprepa denna process tills hela håret är lockat. Locken storlek och utseende beror på mängden hår i hårslingan samt på hur många varv du rullar på Artist Curlern.
5. Låt lockarna vila någon minut. Drag sedan försiktigt ut lockarna med fingertopparna för att få en mera naturlig look.
6. Avsluta med att spraya lockarna med hårspray. 

senap

Hemlagad senap

1 burk

Ingredienser

52 g gult senapsfrö, 2 påsar
26 g brunt senapsfrö, 1 påse
1,5 dl vatten
2 msk senapspulver
2 msk socker
1 tsk salt
2 msk vitvinsvinäger
0,5 dl solrosolja eller annan neutral olja

Apelsinsenap
2 tsk finrivet apelsinskal
1 msk apelsinsaft


Chili- och honungssenap
0,5 urkärnad finhackad röd chili eller
2 tsk chiliflakes
2 msk honung

Se hela receptet...

skinka

Julskinka med griljering

1 skinka

Ingredienser

3 kg rimmad julskinka
ca 8 st kryddpepparkorn
ca 2-3 st lagerblad

Griljering
1 dl valfri senap
2 st äggulor
2 msk strösocker
1-2 dl ströbröd

 

Se hela receptet...

kaka

Saffransbutterkaka

2 st

Ingredienser

1 paket jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 1/2 dl socker
2 påsar saffran (à 1/2 g)
2 krm salt
ca 14 dl vetemjöl 
(14 dl vetemjöl motsvarar ca 840 g)

Fyllning
200 g mandelmassa
2 msk vatten

Till pensling
ägg
hackad mandel

Se hela receptet...

marmelad

Citrusmarmelad

ca 2 liter

Ingredienser

1 kg citrusfrukter 
t ex apelsin, blodapelsin, grapefrukt, kumquat
4 dl vatten
1 liter syltsocker

 

Se hela receptet...

förvaring

Klassisk rödkål

8 portioner

Ingredienser

1 tsk salt
50 g smör
0,75 dl rödvinsvinäger
0,5 tsk vitpeppar, nymald
1 dl sirap, ljus
1 kg rödkål
0,75 dl svartvinbärssaft, koncentrerad

 

Se hela receptet...

städ

Städtips i julstöket! 

Inget ger väl mer julstämning än att tända stearinljus i december mörkret. Dock är det inte lika roligt när stearinget spills. Här kommer därför några tips för att enkelt få bort stearinfläckar.

Stearin på tyg: Lägg på ett par lager hushållspapper eller ett kaffefilter på fläcken och stryk över det med strykjärn tills stearinet smälter och sugs upp i pappret. Flytta runt pappret och stryk igen tills allt stearin är borta. Kvar blir en fettfläck, som man kan få bort med fettlösande medel som t.ex. diskmedel, vanlig hårdtvål, galltvål mm.

glass

Saffransglass

En obeskrivligt god saffransglass gjord på ägg och grädde. Saffransglassen blir vackert gul och dekoreras smakfullt med pistagenötter.

4 portioner

Ingredienser

5 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 pkt saffran à 0,5 g
4 äggulor
1⁄2 msk rosenvatten
2 tsk vaniljsocker
1 msk pistagenötter

 

Se hela receptet...

strykjärn2

Stryktips för alla julens plagg! 

Så här undviker du blanka märken och avtryck på din fina julskjorta:

  1. Använd en välstoppad strykbräda
  2. Stryk om möjligt på avigsidan.
  3. Använd en pressduk, exempelvis ett rent örngott

För silkesblusen på julafton:

  1.  Stryk lätt fuktigt på rätsidan med medelvarmt strykjärn. 
  2. Var noga med att järnet kommer upp i temperatur innan du börjar stryka för att undvika vattenfläckar.
  3. Om du har ett ångstrykjärn så är det av fördel att ånga silkesblusen istället för att stryka då det inte sliter lika mycket på blusen.

Även din varma ylletröja kan ibland bli skrynklig. Så här stryker du den: 

  1. Vänd plagget ut och in
  2. Pressa torrt eller nästan torrt på avigsidan med medelvarmt strykjärn eller ånga.

*Om ylle tröjan är vävd så kan du istället pressa torrt på rätsidan med en pressduk för att inte bränna tyget.

Sist men inte minst, glöm inte att även ditt strykjärn behöver lite kärlek under julen. Tänk på att hålla sulan ren med rengöringsmedel. Om du har ett ångstrykjärn, kontrollera om det finns mineralavlagringar, då dessa kan orsaka bruna fläckar och borde därför tas bort.

jansson.jpg

Janssons frestelse med sardeller

Prova sardeller i årets Jansson. Frestelsen går också att göra i en enda stor form.

8 portioner

Ingredienser

2 gula lökar
2 msk smör
750 g fast potatis
16 sardellfiléer
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 krm svartpeppar
1⁄2 tsk salt

 

Se hela receptet...

artist2

Så gör du en enkel och superfin julaftonsfrisyr!

 

Redskap:
Artist Style Brush (30 mm)
Siden Band
Kam

 

1. Börja med rent och torrt hår. Applicera eventuellt värmeskydd.
2. Tag en kam och gör en sidbena. Fäst luggen åt sidan med en klämma.
3. Dela upp håret i mindre sektioner. Börja med underhåret.
4. Ta en hårslinga och rulla upp på Artist Style Brush. Drag ut hårslingan som att
du borstar den och rulla sedan hårslingan hela vägen ut för att få önskad lockeffekt i
topparna. Artist Style Brush fungerar som en varm borste vilket gör det enkelt
att forma håret.
5. Upprepa detta i hela håret.
6. Tag bort klämman i luggen och kamma luggen slät åt sidan. Tag ett sidenband och knyt som ett hårband. Avsluta med att göra en rosett vid knytpunkten. Spraya hela håret med hårspray för längre hållbarhet.
7. Enkelt, snyggt och julfint!

Produkten har lagts i kundvagnen