Blooming Coffee Maker är certifierad av ECBC

Här är enkla grundregler för att brygga ett gott kaffe enligt ECBC standard

1. Håll filterhållaren och kannan ren. Kafferester och beläggning i filterhållaren ger kaffet en dålig smak.

2. Använd kallt, friskt vatten. 98,5% av det färdiga kaffet består av vatten, och därför har vatten kvaliteten stor betydelse för kaffets smak. Friskt vatten är rikt på syre som frigör smak och arom från kaffepulvret. Vatten som har varit uppvärmt tidigare eller har stått länge har låg syrehalt och smakar avslaget, kaffesmaken kommer att påverkas i motsvarande grad.

3. Denna kaffebryggare är godkänd av European coffee brewing centre och brygger kaffet vid den ideala temperaturen 92 – 96°C. Vid denna temperatur tar vattnet upp rätt mängd av rätt smakämnen från det malda kaffet. Vid lägre bryggtemperatur tas inte kaffets fulla arom till vara, och vid högre temperatur extraheras mer koffein och klorogensyra som ger kaffet en besk smak.

4. Använd kaffepulver avsett för filterbryggare. Maler du kaffet i egen kvarn, se till att malnings graden är anpassad för filterbryggning. Malningsgraden har stor inverkan på kaffets smak, finmalet ger starkare kaffe, grovmalet ger svagare kaffe.

5. Dosera rätt. Normaldosering är 60 gram kaffe per liter vatten och doseringen kan anpassas efter personlig smak. Vid bryggning av full kanna kan överdosering av kaffepulver resultera i att filtret svämmar över och kaffesump kommer ner i kannan. Använd gärna en våg för att mäta upp kaffepulvret.

ONoff.JPG

6. För bryggning enligt ECBC-standard använd endast på/av knappen. 

7. Nybryggt kaffe smakar bäst, så servera kaffet så fort som möjligt. Det färdiga kaffet mår bäst vid en temperatur på 80 – 85°C. Bryggaren håller kaffet vid rätt temperatur efter bryggning, men efter ca 30 minuter börjar kaffesmaken ändå förändras märkbart.

Approved_rgb.png